Motorketting schoonmaken

Wil je in een handomdraai je ketting weer vrij van kettingvet en vuil maken? Hieronder lees en zie je in 6 simpele stappen hoe je dat kan doen zonder hogedrukreiniger, 10 verschillende producten en zonder uren te boenen! Deze methode kan gebruikt worden voor alle kettingen zonder dat je deze beschadigd.

Schoonmaken van je motorketting in 6 stappen:

  1. Zet je motor op een paddock (als je deze hebt natuurlijk) en spoel je ketting eerst goed af met water. Het is de bedoeling dat je het loszittende vuil zoals modder of zand eerst verwijderd. Dit scheelt weer voor straks.
  2. Spray je ketting hierna goed in met de velgen & ketting reiniger, de velgen & kettingreiniger maakt het vuil week, dit kan alleen als je je complete ketting goed in sprayt en ook gedurende 1 tot 5 minuten nat houdt. Draai je wiel rond terwijl je je ketting in sprayt en vergeet niet je tandwielen ook goed in te sprayen als je deze ook wilt schoonmaken. 
  3. Nu het vuil lekker week is geworden is het tijd om dit los te sponsen met een borstel of spons. Wij gebruiken het liefst de kettingborstel hiervoor. Spray de velgen & kettingreiniger op de kettingborstel en zet deze op je ketting. Draai je band rond zodat je je hele ketting raakt. Je kan ook kleine stukjes borstelen en daarna pas je band draaien.
  4. Spoel je velg hierna af met veel water, bijvoorbeeld met een gieter of tuinslang. De velgen & ketting reiniger maakt het vuil week. Met de kettingborstel maken we dit los, nu moeten we het afvoeren met water. Je wilt natuurlijk niet dat een mix van schoonmaakmiddelen en vuil opdroogt op je ketting.
  5. Je ketting kan je hierna laten drogen aan de lucht, als je je ketting zelf wilt droog maken dan gebruiken wij het liefst de P.U. poetsdoek maar een oud t-shirt mag bijvoorbeeld ook.

Als er nog een beetje vuil of vet zichtbaar is op je ketting kan je eventueel wat velgen & kettingreiniger op de velgenspons sprayen en hierna je ketting schoon sponsen. 

De velgenspons is na één keer wel kapot omdat je ketting vrij scherp is natuurlijk. Vergeet hierna niet om je ketting weer goed in te sprayen met kettingvet voordat je je motor weer opbergt of gaat rijden.

Tips en tricks bij het schoonmaken van ketting

  • Zorg ervoor dat de velgen & ketting reiniger nooit opdroogt op je ketting of velgen. Maak je ketting ook altijd schoon in de schaduw en nooit in de volle zon. 
  • Het is ook belangrijk dat je motor volledig is afgekoeld voordat je begint, je wilt natuurlijk niet tegen je warme uitlaat aan komen als je je ketting aan het borstelen bent.
  • Heb je bij het schoonmaken je banden geraakt en heb je daardoor wat strepen op je banden? Dit is niet erg. Rubber is een open materiaal wat zijn kleur kan afgeven als er wat schoonmaakmiddel op komt. Even afspoelen met water en enkele kilometers rijden en dit is weer weg.
Deutsch
Liquid error (layout/theme line 167): Could not find asset snippets/easyorder.liquid